Přihlásit se  |  Zaregistrovat
cz Česká republika  / 
dnes má svátek:
Zikmund
Logo

Politika

(174)

Zábava

(313)

Společnost

(992)

Kultura

(488)

Sport

(67)
Návod
<>
icon 13.01.2018 icon 3x icon 939x
Väčšina ľudí predpokladá, že vytvoriť stránku je úplne jednoduchá vec. V podstate majú pravdu, ale zároveň je tento ich predpoklad aj dôvod prečo veľa stránok vyzerá horšie ako Bratislavská Hlavná Stanica. V tomto článku Vám dáme pár tipov ako by ste pri tvorbe stránky mohli postupovať. Držať našich rád sa nemusíte, v každom prípade však bude dobré ak sa nad nimi aspoň zamyslíte.
V prvom rade je skvelé ak máte dobre premyslené pre koho je Vaša stránka určená. Títo potenciálny návštevníci sú vaša cieľová skupina. Od cieľovej skupiny sa odvíja veľká časť vecí, ktorá sa týka vzhľadu a obsahu vašej stránky. Ľudia totiž majú veľa vecí spoločných ale vkus sa medzi ne určite neradí. Nesnažte sa nikdy osloviť všetkých, je to zbytočné. Vždy sa nájde niekto, kto buď nepočúva, buď nerozumie alebo počúva aj rozumie ale ho to nezaujíma.
Ďalšia rada pri tvorbe stránky sa týka ľudskej pohodlnosti. Väčšina ľudí jednoducho má rada jednoduché veci. Nieže by ich nebavilo rozmýšľať ale radšej asi tvoria, vynachádzajú alebo počítajú. Skúste si však predstaviť, že kým by ste premýšľali ako sa na stránke dá niečo objednať, tá vec by sa vypredala alebo vyšla z módy. Pri webstránkach často platí, že menej je viac. Snažte sa ich preto urobiť tak, aby sa pri ich prezeraní návštevník cítil čo najpohodlnejšie. Na príklad na úvodnej stránke by sa mali nachádzať len základné informácie o stránke. Koniec koncov úvodná stránka je často pre návštevníka, prvý kontakt s Vašou stránkou. Keď to už na úvodnej stránke bude vyzerať ako na trhoch v Nowom Targu, pravdepodobne návštevu stránky hneď ukončí. V skratke povedané stránka by mala byť čo najjednoduchšia, čo sa týka ovládania aj vzhľadu. Príliš veľa farieb, obrázkov a dynamických prvkov spôsobuje chaos. Monožstvo ľudí si mislí, že keď je týchto prvkov na stránke veľa bude stránka pre návštevníka zaujímavejšia, myslia si že maľujú obraz ale výsledok je často len maliarska paleta na ktorej sú pomiešané všetky farby. To čo však stránku robí zaujímavou, je skôr obsah ktorému sa budeme venovať v samostatnom článku. V tomto sa ešte v krátkosti budeme venovať výberu domény.
Výber domény.
Výber domény je výber názvu stránky. Pri tomto výbere je dobré zohľadniť dva podstatné faktory. Dĺžku a zrozumiteľnosť. Pri dĺžke treba myslieť na to, že toto nie je dĺžka ktorou niekoho ohúrite. Čiže čím kratšie tím ľahšie zapamätateľné. Je tu však ešte druhý faktor na ktorý treba prihliadnuť. Tým je zrozumiteľnosť. V tomto bode uvediem príklad, je to asi najjednoduchší spôsob ako to vysvetliť. Predstavte si že mate stránku, ktorá sa zaoberá kotlami. Vy by ste sa sústredili na dĺžku. Chceli by ste dať čo najkratší, názov stránky. Takže by ste sa rozhodli pre názov www.kot.sk... No v takom prípade asi chápete, že niekde tam chýbajú dve písmenká....
Ak je webstránka určená prevažne slovenským zákazníkom, je lepšie ak má koncovku “.sk”, keďže pre bežných používateľov internetu zo Slovenska je to prirodzené. Predítete tak zbytočným omylom, ktoré môžu Vášho potenciálneho zákazníka nasmerovať na úplne iné webstránky ako je tá Vaša.
Záver
Na záver to už len v skratke zhrniem. Podstatné sú cieľová skupina....pokúsiť sa osloviť úplne všetkých hneď od začiatku je strata času. Jednoduchosť ovládania...nikto nebude študovať manuál k nejakej stránke. Estetickosť.....stránka má na človeka pôsobiť príjemným dojmom, no nemusí z nej dostať epileptický záchvat. Systematickosť..... veci majte na stránke rozložené systematicky a rozumne, teda ak nerobíte stránku o našich politikoch.
PeopleSTAR (1 hodnocení)
Další příspěvky autora
Práca
Všetci, ktorí boli niekedy zamestnaní vedia, že akákoľvek práca má svoje nevýhod...

TOPlist TOPlist
Stránky PeopleLovePeople používají soubory cookie. (Další informace).